Escarus

Tüketici ve Teknoloji Odaklı İnovasyon

Paylaşım TarihiOcak 10, 2018

Günümüzde çok hızlı değişen teknoloji, şirketlerin dönüşümlerini hızla tamamlayarak sektörlerindeki dinamiklere sürekli adapte olmasını gerektirmektedir. Daha ‘Cloud’ teknolojisi gibi dönüşümler henüz yaygınlaşmaktayken, ‘Artificial Intelligence’ (AI), ‘Internet of Things’ (IoT) ve ‘Augmented Reality’ (AR) gibi teknolojiler hızla uygulama alanları bulmaya başlamaktadır.

Teknolojik değişimin bu yüksek hızı göz önüne alındığında, şirketlerin sıradan tepkiler vermekle yetinmeye çalışmaları çok anlamlı olmamaktadır. Bununla birlikte, çoğu şirket inovasyona stratejik yaklaşmamakta ve teknolojinin şirketin uzun vadeli geleceğini nasıl etkileyeceğini dikkate almamaktadır. Aslında, inovasyon süreçlerinin geliştirilmesi gerektiği oldukça açıktır. Başarılı inovasyonun anahtarı, çalışanların, müşterilerin ve teknoloji ortaklarının hepsinin etkin koordinasyonunu sağlamaktır.
 
Aynı zamanda, şirketler inovasyonu tüm süreçlerine entegre ettiklerinden, kurumsal stratejileri ile eşleşen teknoloji stratejileri geliştirdiklerinden emin olmalı ve yeni gelişmelerin kullanıcıların deneyimlerini nasıl etkileyeceğini düşünmelidirler.
 
Diğer yandan, kurum içi ve kurum dışı yaratıcılığı teşvik etmeye öncelik veren şirketler için daha yüksek katma değerli ürün ve hizmet sunması daha mümkün olabilmektedir. Aynı zamanda şirketler, inovasyonlarının tüketici deneyimini ne şekilde etkileyeceğini akılda tutmalıdır. Tüketiciler, müşteriler ve çalışanlar için en iyi deneyimi elde etmek, iyi bir strateji ve teknolojiyi inovasyon süreçlerinin geliştiren bir sisteme dönüştürmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca, bu teknolojik dönüşümü tüketici ihtiyaçlarına adapte etmek inovasyonun başarısını daha da artırmaktadır.
 
Örneğin, IKEA, ‘Ikea Place’ adında AR entegrasyonlu yeni bir uygulama geliştirmiştir. Bu uygulama ile IKEA müşterileri almak istedikleri mobilyaların evlerinde nasıl duracağını görebilmektedir. Uygulama, ürünleri AR teknolojisi sayesinde % 98 doğrulukla ölçeklendirmekte ve alışveriş yapan kullanıcılar ürünleri neredeyse evlerindeymiş gibi görebiliyorlar. Ürünlerin lansmanlarına paralel olarak AR üzerinde de yaklaşık iki bin ürün üretecek olan IKEA, öncelikli olarak özellikle koltuklar ve sehpalar üzerine yoğunlaşacak. Böylece, geniş müşteri ağı ve AR teknolojisinin uygulanabilirliği ile IKEA rekabeti avantajı yaratarak online mobilya pazarında etkinliğini artırmayı planlamaktadır.
 
Bu konuda bir diğer örnek de, LEGO’nun geliştirmiş olduğu ‘Lego Ideas’ platformudur. LEGO, hem genç hem de yetişkin müşterileri ile ortak ürün yaratma platformu geliştirmiştir. Platform, üye olanların kendi özgün LEGO tasarımlarını oluşturduğu ve bunların da diğer kullanıcılar tarafından keşfedilebildiği çevrimiçi bir topluluktur. Kullanıcılar, gönderilen tasarımlar üzerinde oy kullanabilmekte ve geri bildirim verebilmektedir. Eğer bir fikir belirlenen süre zarfında on bin oy alırsa, LEGO tarafından üretilip dünya çapında satışa sunulmaktadır. Ayrıca, fikir sahibi, nihai ürün onayı verecek, satışlardan belirli bir yüzde alabilecek ve tüm ambalajlama ve pazarlama aşamalarında fikir sahibi olarak tanınacaktır. Bu konsept ile LEGO, sadık müşterilerini yenilik, yaratıcılık ve girişimcilikleri için ödüllendirmektedir.
 
Bir diğer örnek olarak, elektrikli el aletleri üreticisi DEWALT, özellikle şantiyelerdeki yeni zorluklara çözümler sunan sürdürülebilir ürünler üretmektedir. DEWALT, teknoloji ve yenilikçiliğin gerekliliğini anlamak için, on binin üzerinde kullanıcıya sahip, ödüllü bir tüketici bilgisi veritabanı topluluğuna sahiptir. Bu platform sayesinde şirket, bayi ve distribütör gibi profesyonel iş ortaklarının ve son kullanıcılarının fikirlerini sunduğu bir ortam sağlamaktadır. Rekabetin çok yoğun olduğu piyasada daha proaktif olabilmek için, hızlı ve doğru bir değerlendirme aracı olan bu platform ile birlikte inovasyonu tüm tüketicilerinin içinde yer aldığı bir mekanizma ile yönetmektedir.
 
Dolayısıyla, hem en yeni teknolojileri en hızlı şekilde ürünlere adapte etmek hem de müşterileri ve tüketicileri inovasyon süreçlerine dahil etmek şirketlere önemli bir rekabet avantajı sağlamaktadır. Bu dönüşümlerin de farklı sektörlerde artarak devam edeceği beklenmektedir. 
 
Şirketlerin stratejik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilecek yeni teknolojileri bulmak için iç ve dış kaynakları nasıl kullanacaklarını belirlemeleri gerekmektedir. Bu yaklaşım, online bir platform oluşturmayı, yeni teknolojilerin gerçek etkisini test edebilmeyi, pilot uygulamaların sonuçlarını hızla paylaşmayı ve girişimleri şirket genelinde hızla ölçeklendirmeyi içermesi beklenmektedir. Bu dönüşümü kolaylaştırmak için, inovasyonu kapsamlı olarak analiz ederek müşterilerimize en uygun çözümleri geliştiriyoruz.
Escarus Blog

Escarus Blog